Musikgudstjeneste 19. søndag efter trinitatis, hvor Klosterkorets bl.a. opfører et nyt værk af kirkens organist. "Missa Brevis" for harpe, orgel og kor.

Søn d. 15. dec 2019 kl. 19:30

JuleSalmeMaraton
Sædvanen tro afholdes der i december julesalmemaraton i Mariager Kirke. Der synges i år uddrag af i alt 20 julesalmer i stearinlysets skær.
Nytårskoncert 2017 - søndag d. 8. januar kl. 16:00 (gratis)
Vor Gud han er fast en borg hedder tysk "Ein fest Burg ist unser Gott" og den er her afbilledet i gammel notation

Det er blevet 2017. Ikke noget bemærkelsesværdigt år - og dog. I år fejrer vi, at det er 500 år siden Martin Luther slog sine teser op på døren i Wittenberg.

Selv samme Martin Luther er ophavsmanden til en af de mest kendte salmer: Vor Gud han er fast en borg. Den findes i oversættelse i enhver luthersk reforment menighed.

Melodien er gennem årene blevet bearbejdet i utallige afskygninger, og netop melodien ligger til grund for denne nytårskoncert. Den spilles i hele fem forskellige versioner kronologisk op gennem tiderne startende med Prætorius og via Christian Flor, Buxtehude og Bach ender vi med Franz Lists orgelbearbejdelse af Otto Nicolais festkantate.

På denne måde kombineres nytåskoncerten med bulder og brag, som det er kotyme.

Michael Praetorius
Ein feste Burg ist unser Gott
Niels Wilhelm Gade
Tonestykke nr. 1 i F-dur  (opus 22,3)
Christian Flor
Ein feste Burg ist unser Gott
Niels Wilhelm Gade
Tonestykke nr. 2 i C-dur  (opus 22,2)
Dietrich Buxtehude
(ca. 1637-1707)
Ein feste Burg ist unders Gott  (BuxWV 184)
Festligt præludium ober choralen Lover den Herre
Ein feste Burg ist unser Gott  (BWV 720)
  à 3 claviers et pédale
Niels Wilhelm Gade
Tonestykke nr. 3 i a-mol  (opus 22,1)
Otto Nicolai
Kirchliche Festouverture über den Choral “Ein feste Burg ist unser Gott
transskriberet for orgel af Franz Liszt

Nytårskoncert med to omdrejningspunkter.
Det er blevet 2017, når Mariager kirkes organist skyder musikåret i gang med den obligatoriske orgelnytårskoncert.
2017 er året hvor Europas nordligste kirker i rigt mål kommer til at fejrer 500-året for begyndelsen på reformationen i Tyskland i 1517. Som bekendt kommer reformationen først officielt i Danmark i 1536, men dette år markeres som det officielle 500 år.
"Ein fest Burg" hedder salmen på tysk og på dansk kom den med årene til at hedde "Vor Gud Han er så fast en borg". En kampsalme fra Luthers hånd, men med en melodi der har holdt sig livfuld i hundredevis af år.
Der spilles ved koncerten i alt 5 meget forskellige stykker musik skrevet over netop denne salme. Koncerten indledes med gammel musik af Prætorius og slutter med musik af Otto Nicolai: hans festkantate over salmen bearbejdet for orgel af Franz Liszt.
Et andet musikalsk fokus i indeværende år vil være 200-året for Niels W. Gades fødsels.
Ved nytårskoncerten søndag d. 8. januar kl. 16:00 spiller Mikael Ustrup tillige Gades 3 tonestykker, som regnes for noget af det ypperste danske romantiske orgelmusik.