Bernard Aubertin.
I 1978 grundlagde Bernard Aubertin sit orgelbyggeri i et nedlagt kloster i Courtefontaine ca. 100 km. syd for Strassburg i Jura-distriktet i det nordøstlige Frankrig.
Klostret stammer fra 1137, og er gennemgribende restaureret af Bernard Aubertin, så det i dag blandt andet rummer en samlehal over tre etager, så selv orgler af 10 meters højde kan samles og høres i deres helhed hos orgelbyggeriet inden levering.
Aubertins første orgel blev bygget i 1979 og siden da har han leveret orgler primært til Frankrig, Tyskland, Svejts, Japan og Portugal. Derudover laver orgelbyggeriet restaureringsopgaver.
Bernard Aubertin’s familie har gennem årtier ernæret sig af at lave og restaurere "religiøse møbler og kirkeinventar" og i familiens værksted fik Bernard Aubertin smag for at arbejde med træ og fortsætter således familiens tradition med at arbejde for kirken.
Orgelbyggeriet.
Bernard Aubertins orgelbyggeri har i dag 12-14 ansatte, der bl.a. inkluderer specialister i pibefremstilling, træskærearbejder og andet relevant kunsthåndværk.
Bernard Aubertin bygger kun orgler efter gamle hævdvundne principper, og uden elektronik af nogen slags.
Normalt designer han orglets udformning selv.
Orgelbyggeriet producerer selv alle dele af orglet inkl. kilebælge af oksehud, som man har gjort i århundreder.
Alle piber støbes også af orgelbyggeriet. Bernard Aubertin forestår selv al intonation af orglerne.
Aberdeen og Oxford.
På det seneste har England/Skotland fået øjnene op for Bernard Aubertins orgler.
I 2004 leverede Bernard Aubertin et orgel til Chapel of King´s College, der ligger i tilknytning til Universitet i Aberdeen.
St. Johns College i Oxford fulgte kort tid efter med en bestilling af et orgel, der leveres i efteråret 2007.
Orglet i Oxford er lidt bemærkelsesværdigt ved at orglets grundform er næsten identisk med den grundform Bernard Aubertin udtænkte til orglet i Mariager. Orglet bygges med et delt rygpositiv, så organisten frit kan ses fra kirken og vice versa.
Skandinavien.
Mariager Kirke bliver det første land i Skandinavien, der kan bryste sig af at have et Aubertin-orgel.
Orglet vil være inspireret af en historisk blandingstype, der henter sin grundinspiration fra grænselandet mellem Frankrig og Tyskland, hvor så betydelige orgelbyggere som Andreas Silbermann og Karl Riepp virkede.
Det er således et orgel, der indeholder tysk prægede labialstemmer og fransk prægede rørstemmer. Dette er en blandingstype, der endnu ikke findes repræsenteret her i landet og som mangler i det danske orgellandskab.
|