Mariager kirkes musiksider

  OBS

Händels MESSIAS opføres i Mariager kirke søndag d. 15. dec. kl. 15:00 - læs mere her // køb din billet her

Lør d. 30. nov 2024 kl. 16:00
"Julen har englelyd"
Randers Kammerorkester og Andrea Pellegrini fremfører 300 års julemusik fra arier fra Bachs Juleoratorium over de smukke sange fra romantikken til musik af i dag.
Lør d. 7. dec 2024 kl. 15:00
Korjulekoncert
Klosterkoret med orkester fremfører julekantater af Buxtehude foruden traditionel julemusik
Efter koncerten er der traditionen tro jule-nachspiel i klostret.
Søn d. 15. dec 2024 kl. 15:00
MESSIAS
George Friederich Handels berømte oratorium fremføres af Coro Misto, musikere fra Odense Symfoniorkester og 4 unge internationale solister. Dirigent Søren Birch.
Ons d. 18. dec 2024 kl. 19:30
JuleSalmeMaraton
Sædvanen tro afholdes der i december julesalmemaraton i Mariager Kirke. Der synges i år uddrag af i alt 24 julesalmer i stearinlysets skær.
Koncert i forbindelse med Dansk Organist & kantorsamfunds årsmøde mandag d. 2. maj 2011 kl. 20.00 (gratis adgang)

 

DOKS er en forkortelse for Dansk Organist og Kantor Samfund.

Dansk Organist og kantor Samfund  blev oprettet d. 17. november 1905 som organisation for de højest uddannede kirkemusikere fra de danske musikkonservatorier.

I disse dage afholder DOKS årsmøde i Randers, og det er som en del af årsmødet at denne koncert finder.

Da det er DOKS, der bekoster denne koncert er der reserveret et antal sidepladser til landsmødedeltagere, men der skulle vanen tro være plads til alle i Mariager Kirke.

Sven-Ingvart Mikkelsen er slotsorganist ved Frederiksborg Slotskirke i Hillerød, hvor han har det overordnede ansvar for musiklivet ved kirken, omfattende koncerter med kirkens kor og kirkens tre orgler, heriblandt det berømte Compenius orgel fra 1610. Desuden er han kunstnerisk leder af slotskirkens internationale koncertrække.

Sven-Ingvart Mikkelsen er uddannet på konservatorier i Esbjerg, København, Wien og Paris med debutkoncert i 1982. Han har afholdt kurser og forelæsninger på konservatorier og musikhøjskoler i Danmark, Sverige, Tyskland, Italien og USA, og han er udnævnt af kulturministeriet som censor ved konservatoriernes kirkemusikalske diplomeksamener.

Sven-Ingvart Mikkelsen har en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist og kammermusiker i en række europæiske lande og USA. Han har været solist i danske og udenlandske radiotransmissioner og har optrådt som solist med flere symfoniorkestre og kammerorkestre. Endelig optræder han også som solist på adskillige CD-indspilninger, blandt andet med samlede orgelværker af Nicolaus Bruhns, Georg Böhm og Nicolas de Grigny, samt en tredobbelt CD med Dansk Orgelmusik i 400 år, indspillet på Frederiksborg Slotskirkes tre orgler. Denne indspilning var i 2004 nomineret som Året danske klassiske cd.

Sct. Peders Koncertkor, Randers, Danmark blev etableret i 1980 af korets nuværende dirigent, organist Karsten Blond.

Koret har gennem årene givet talrige koncerter i ind- og udland, optrådt i radio og tv - senest "Før søndagen" sendt på DR1 i sommeren 2010 - og sammen med orkestre opført en række større værker.

Med forkærlighed har koret dyrket vor tids a cappella kormusik fra de nordiske lande med komponister som Vagn Holmboe, Niels la Cour, John Høybye, Knut Nystedt, Svend-David Sandstrøm, Sulo Salonen m.fl.

I 1998 udgav koret i samarbejde med Danmarks Radio en CD med a cappella kormusik af Vagn Holmboe og i samme samarbejde i 2000 en CD med musik af den norske komponist, Knut Nystedt. I 2003 udgav koret jule-cd'en "the Sound of Christmas"

 

 

Orgelmessen.I løbet af 1600-tallet udvikledes den særlige franske tradition for orgelmesser, hvor nogle af messens faste led: Kyrie, Gloria, Sanctus og Agnus Dei blev udført i en vekselvirkning mellem kor og orgel efter nøje fastlagte regler. På samme måde med hymnerne!

Mange af orgelmesserne og hymne-variationerne blev udgivet i samtiden,- men kun orgelsatserne! De sungne led skulle findes i forskellige korbøger, gradualer og antifonaler. Gradualerne og antifonalerne angiver den enstemmige melodi til messens led og til hymnerne, hvorimod anvisninger på selve udførelsen har været henvist til håndskrevne korbøger, hvoraf en stor del må formodes at være blevet tilintetgjort under revolutionen i 1789.

Det har altid forekommet mig, at der – specielt i orgelmesserne - stilmæssigt er et meget stort spring fra den ”traditionelle” enstemmige gregorianske sang til den franske orgel-barok. Baseret på det sparsomme tilgængelige materiale – og med henblik på at få den bedst mulige musikalske sammenhæng mellem orgelsatser og sange har jeg derfor udarbejdet nogle forskellige variationer af den gregorianske sang: 3 og 4-stemmige faux bourdon satser, énstemmig gregoriansk sang, og gregoriansk sang med continuo-akkompagnement, hvoraf de to sidstnævnte versioner benyttes ved denne koncert.

Nicolas de Grigny var på mange måder det franske sidestykke til Johann Sebastian Bach. Ligesom sin tyske kollega formåede Grigny at perfektionere sit lands musikstil i en grad som ingen anden. Han voksede op i Reims, og efter nogle studieår i Paris og organistansættelse i Saint-Denis vendte han i 1697 tilbage til sin fødeby og blev organist ved katedralen i Reims. To år senere udgav han sin ”Premier livre d’orgue”,- et gigantisk værk indeholdende en hel orgelmesse og fem hymnevariationer. Titlen antyder starten på en længere udgivelsesrække, som imidlertid blev stoppet af komponistens alt for tidlige død i 1703.

 

Af Sven-Ingvart Mikkelsen

 

Sven-Ingvart Mikkelsen er slotsorganist ved Frederiksborg Slotskirke i Hillerød, hvor han har det overordnede ansvar for musiklivet ved kirken, omfattende koncerter med kirkens kor og kirkens tre orgler, heriblandt det berømte Compenius orgel fra 1610. Desuden er han kunstnerisk leder af slotskirkens internationale koncertrække.

Sven-Ingvart Mikkelsen er uddannet på konservatorier i Esbjerg, København, Wien og Paris med debutkoncert i 1982. Han har afholdt kurser og forelæsninger på konservatorier og musikhøjskoler i Danmark, Sverige, Tyskland, Italien og USA, og han er udnævnt af kulturministeriet som censor ved konservatoriernes kirkemusikalske diplomeksamener.

Sven-Ingvart Mikkelsen har en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist og kammermusiker i en række europæiske lande og USA. Han har været solist i danske og udenlandske radiotransmissioner og har optrådt som solist med flere symfoniorkestre og kammerorkestre. Endelig optræder han også som solist på adskillige CD-indspilninger, blandt andet med samlede orgelværker af Nicolaus Bruhns, Georg Böhm og Nicolas de Grigny, samt en tredobbelt CD med Dansk Orgelmusik i 400 år, indspillet på Frederiksborg Slotskirkes tre orgler. Denne indspilning var i 2004 nomineret som årets danske klassiske cd.

 

Jakob Soelbergstuderede 2006-2009 sang på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos Margrete Enevold og studerer for tiden hos prof. Scot Weir på Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin. Han har desuden en kandidatgrad i musikvidenskab fra Københavns Universitet. Som solist optræder Jakob jævnligt ved koncerter i og omkring København, og har bl.a. sunget med Liedkompagniet, Concerto Copenhagen og i Teater Hedelands Operakor. Har siden 2009 været fast medlem af Ars Nova Copenhagen. Er desuden medstifter og mangeårigt medlem af Holmens Herrekvartet og jazzensemblet Swingin' Zoo

 

Knut Nystedt, norsk kirkemusiks “Grand old man” har været aktiv som komponist indtil for få år siden (han lever stadig). Herbert Howells Requiem blev først udgivet i 1980, tre år før hans død. Den engelske komponist, Geoffrey Poole, skrev i 1970 værket Wymondham Chants til Kings Singers. I 1998 bearbejdede han – på min foranledning – værket til udførelse for blandet kor, nu under titlen Wymondham Choruses. Wymondham er er navnet på en engelsk klosterruin, og middelalderteksterne, der benyttes er hentet herfra. Koret synger de to første af i alt fire satser. Mens teksten til første sats udtrykker en hyldest til kongen over alle engle, himle og jord, beskriver andensatsen, hvorledes nogle kvinder, under overvågning af djævelen Tutivillus, ikke kan holde sig i ro under gudstjenesten, men i stedet sidder og fniser og fjanter. Morten Lauridsen betragtes som U.S.A.s førende nulevende korkomponist. Den unge fremstormende norske komponist, Ola Geilo, har boet det meste af sit liv i U.S.A. Hans baggrund og inspiration er både den klassiske og den rytmiske musik.

 

Af Karsten Blond

 

Sct. Peders Koncertkor, Randers blev etableret i 1980 af korets nuværende dirigent, organist Karsten Blond.

Koret har gennem årene givet talrige koncerter i ind- og udland, optrådt i radio og tv - senest "Før søndagen" sendt på DR1 i sommeren 2010 - og sammen med orkestre opført en række større værker.

Med forkærlighed har koret dyrket vor tids a cappella kormusik fra de nordiske lande med komponister som Vagn Holmboe, Niels la Cour, John Høybye, Knut Nystedt, Svend-David Sandstrøm, Sulo Salonen m.fl. Siden 1988 har Sct. Peders Koncertkor årligt med stor succes deltaget i internationale korkonkurrencer og -festivaller. Fremhæves kan 1. pris i både 1992 og 1996 i kategorien blandet kor ved den kendte og krævende internationale Béla Bartók kor-konkurrence i Debrecen, Ungarn, samt en 1. pris og Grand Prix i Ventspils, Letland, i 1994. I 1999 opnåede koret titlen 'Kategorivinder' og et gulddiplom ved den første internationale korkonkurrence i Wernigerode, Tyskland. Ved Bohuslav Martinu festivallen i Pardubice, Tjekkiet i 2003, vandt koret to gulddiplomer, en katagori-førsteplads, samt en specialpris for opførelsen Goeffrey Pooles "Wymondham Choruses". Vi deltog i korkonkurrencen Tonen 2000 i Poeldijk, Nederland i 2008. I 2010 deltog koret i d. 13. Concorso Corale i Riva Del Garda, Italien, og vandt et gulddiplom.

I 1998 udgav koret i samarbejde med Danmarks Radio en CD med a cappella kormusik af Vagn Holmboe og i samme samarbejde i 2000 en CD med musik af den norske komponist, Knut Nystedt. I 2003 udgav koret jule-cd'en "the Sound of Christmas"





KoncerterHøjmesser/salmerAubertin-orgletOrganist & KorKontakt

Næste koncert

Koncerter i 2024
Koncerter i 2025
Koncerter i 2026

Alle koncerter

Koncertnyhedsbrev
Næste højmesse
Kommende højmesser

Den Danske Salmebog
Salmevalg til kirkeåret
Julesalmemaraton
Billeder af orglet
Disposition
Bernard Aubertin
Sound bits
Media
Discografi
Download
Kirkens organist

Klosterkoret
Klosterkorets øveside

Kirkekoret
Kirkens organist
Mikael Ustrup
Klosterstien 12
DK-9550 Mariager
Mobil: 61 35 54 47

Mail: organist(ad)
mariagerkirke.dk

Mandag er fridag

Denne side er lavet af Mikael Ustrup 1997-2024