Organistens musiksider
Lør d. 5. okt 2019 kl. 16:00

Orkesterkoncert
Baroque Aros med gæstesolisterne Marcus Mohlen, cembalo og Mikael Ustrup, orgel spiller bl.a. “Bach’s orgelkoncert” samt Bach’s 5. Brandenburgkoncert foruden musik af Händel og Janitch
Lør d. 19. okt 2019 kl. 16:00

Sangkoncert
Tirilil, der består af: Nadja Marie Schmedes Enevoldsen & Katrine Broch Møller & Susanne Cecilie Nielsen, sopraner samt Louise Harring Boll, orgel. Musik af Monteverdi, Vivaldi og Rameau
Søn d. 27. okt 2019 kl. 19:00

Musikgudstjeneste
Musikgudstjeneste 19. søndag efter trinitatis, hvor Klosterkorets bl.a. opfører et nyt værk af kirkens organist. "Missa Brevis" for harpe, orgel og kor.
Lør d. 2. nov 2019 kl. 16:00

Alle Helgenskoncert
Giovanni Pergolesi: Stabat Mater samt arier af Bach.
Margrethe Smedegaard, sopran & Estrid Molt Ipsen, alt
samt musikere fra Randers kammerorkester
Fre d. 29. nov 2019 kl. 20:00

Meditationskoncert
Der er ikke brug for mere forbrugerræs. Der er brug for ro! Kom til meditationskoncert, når Mariager kirkes organist holder "Bach-Friday" med mentalhygiegnisk musik af den store mester Bach.
Se flere koncerter . . . . .
Koncert i forbindelse med Dansk Organist & kantorsamfunds årsmøde mandag d. 2. maj kl. 20.00 (gratis adgang)

 

DOKS er en forkortelse for Dansk Organist og Kantor Samfund.

Dansk Organist og kantor Samfund  blev oprettet d. 17. november 1905 som organisation for de højest uddannede kirkemusikere fra de danske musikkonservatorier.

I disse dage afholder DOKS årsmøde i Randers, og det er som en del af årsmødet at denne koncert finder.

Da det er DOKS, der bekoster denne koncert er der reserveret et antal sidepladser til landsmødedeltagere, men der skulle vanen tro være plads til alle i Mariager Kirke.

Sven-Ingvart Mikkelsen er slotsorganist ved Frederiksborg Slotskirke i Hillerød, hvor han har det overordnede ansvar for musiklivet ved kirken, omfattende koncerter med kirkens kor og kirkens tre orgler, heriblandt det berømte Compenius orgel fra 1610. Desuden er han kunstnerisk leder af slotskirkens internationale koncertrække.

Sven-Ingvart Mikkelsen er uddannet på konservatorier i Esbjerg, København, Wien og Paris med debutkoncert i 1982. Han har afholdt kurser og forelæsninger på konservatorier og musikhøjskoler i Danmark, Sverige, Tyskland, Italien og USA, og han er udnævnt af kulturministeriet som censor ved konservatoriernes kirkemusikalske diplomeksamener.

Sven-Ingvart Mikkelsen har en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist og kammermusiker i en række europæiske lande og USA. Han har været solist i danske og udenlandske radiotransmissioner og har optrådt som solist med flere symfoniorkestre og kammerorkestre. Endelig optræder han også som solist på adskillige CD-indspilninger, blandt andet med samlede orgelværker af Nicolaus Bruhns, Georg Böhm og Nicolas de Grigny, samt en tredobbelt CD med Dansk Orgelmusik i 400 år, indspillet på Frederiksborg Slotskirkes tre orgler. Denne indspilning var i 2004 nomineret som Året danske klassiske cd.

Sct. Peders Koncertkor, Randers, Danmark blev etableret i 1980 af korets nuværende dirigent, organist Karsten Blond.

Koret har gennem årene givet talrige koncerter i ind- og udland, optrådt i radio og tv - senest "Før søndagen" sendt på DR1 i sommeren 2010 - og sammen med orkestre opført en række større værker.

Med forkærlighed har koret dyrket vor tids a cappella kormusik fra de nordiske lande med komponister som Vagn Holmboe, Niels la Cour, John Høybye, Knut Nystedt, Svend-David Sandstrøm, Sulo Salonen m.fl.

I 1998 udgav koret i samarbejde med Danmarks Radio en CD med a cappella kormusik af Vagn Holmboe og i samme samarbejde i 2000 en CD med musik af den norske komponist, Knut Nystedt. I 2003 udgav koret jule-cd'en "the Sound of Christmas"

 

 

Orgelmessen.I løbet af 1600-tallet udvikledes den særlige franske tradition for orgelmesser, hvor nogle af messens faste led: Kyrie, Gloria, Sanctus og Agnus Dei blev udført i en vekselvirkning mellem kor og orgel efter nøje fastlagte regler. På samme måde med hymnerne!

Mange af orgelmesserne og hymne-variationerne blev udgivet i samtiden,- men kun orgelsatserne! De sungne led skulle findes i forskellige korbøger, gradualer og antifonaler. Gradualerne og antifonalerne angiver den enstemmige melodi til messens led og til hymnerne, hvorimod anvisninger på selve udførelsen har været henvist til håndskrevne korbøger, hvoraf en stor del må formodes at være blevet tilintetgjort under revolutionen i 1789.

Det har altid forekommet mig, at der – specielt i orgelmesserne - stilmæssigt er et meget stort spring fra den ”traditionelle” enstemmige gregorianske sang til den franske orgel-barok. Baseret på det sparsomme tilgængelige materiale – og med henblik på at få den bedst mulige musikalske sammenhæng mellem orgelsatser og sange har jeg derfor udarbejdet nogle forskellige variationer af den gregorianske sang: 3 og 4-stemmige faux bourdon satser, énstemmig gregoriansk sang, og gregoriansk sang med continuo-akkompagnement, hvoraf de to sidstnævnte versioner benyttes ved denne koncert.

Nicolas de Grigny var på mange måder det franske sidestykke til Johann Sebastian Bach. Ligesom sin tyske kollega formåede Grigny at perfektionere sit lands musikstil i en grad som ingen anden. Han voksede op i Reims, og efter nogle studieår i Paris og organistansættelse i Saint-Denis vendte han i 1697 tilbage til sin fødeby og blev organist ved katedralen i Reims. To år senere udgav han sin ”Premier livre d’orgue”,- et gigantisk værk indeholdende en hel orgelmesse og fem hymnevariationer. Titlen antyder starten på en længere udgivelsesrække, som imidlertid blev stoppet af komponistens alt for tidlige død i 1703.

 

Af Sven-Ingvart Mikkelsen

 

Sven-Ingvart Mikkelsen er slotsorganist ved Frederiksborg Slotskirke i Hillerød, hvor han har det overordnede ansvar for musiklivet ved kirken, omfattende koncerter med kirkens kor og kirkens tre orgler, heriblandt det berømte Compenius orgel fra 1610. Desuden er han kunstnerisk leder af slotskirkens internationale koncertrække.

Sven-Ingvart Mikkelsen er uddannet på konservatorier i Esbjerg, København, Wien og Paris med debutkoncert i 1982. Han har afholdt kurser og forelæsninger på konservatorier og musikhøjskoler i Danmark, Sverige, Tyskland, Italien og USA, og han er udnævnt af kulturministeriet som censor ved konservatoriernes kirkemusikalske diplomeksamener.

Sven-Ingvart Mikkelsen har en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist og kammermusiker i en række europæiske lande og USA. Han har været solist i danske og udenlandske radiotransmissioner og har optrådt som solist med flere symfoniorkestre og kammerorkestre. Endelig optræder han også som solist på adskillige CD-indspilninger, blandt andet med samlede orgelværker af Nicolaus Bruhns, Georg Böhm og Nicolas de Grigny, samt en tredobbelt CD med Dansk Orgelmusik i 400 år, indspillet på Frederiksborg Slotskirkes tre orgler. Denne indspilning var i 2004 nomineret som årets danske klassiske cd.

 

Jakob Soelbergstuderede 2006-2009 sang på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos Margrete Enevold og studerer for tiden hos prof. Scot Weir på Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin. Han har desuden en kandidatgrad i musikvidenskab fra Københavns Universitet. Som solist optræder Jakob jævnligt ved koncerter i og omkring København, og har bl.a. sunget med Liedkompagniet, Concerto Copenhagen og i Teater Hedelands Operakor. Har siden 2009 været fast medlem af Ars Nova Copenhagen. Er desuden medstifter og mangeårigt medlem af Holmens Herrekvartet og jazzensemblet Swingin' Zoo

 

Knut Nystedt, norsk kirkemusiks “Grand old man” har været aktiv som komponist indtil for få år siden (han lever stadig). Herbert Howells Requiem blev først udgivet i 1980, tre år før hans død. Den engelske komponist, Geoffrey Poole, skrev i 1970 værket Wymondham Chants til Kings Singers. I 1998 bearbejdede han – på min foranledning – værket til udførelse for blandet kor, nu under titlen Wymondham Choruses. Wymondham er er navnet på en engelsk klosterruin, og middelalderteksterne, der benyttes er hentet herfra. Koret synger de to første af i alt fire satser. Mens teksten til første sats udtrykker en hyldest til kongen over alle engle, himle og jord, beskriver andensatsen, hvorledes nogle kvinder, under overvågning af djævelen Tutivillus, ikke kan holde sig i ro under gudstjenesten, men i stedet sidder og fniser og fjanter. Morten Lauridsen betragtes som U.S.A.s førende nulevende korkomponist. Den unge fremstormende norske komponist, Ola Geilo, har boet det meste af sit liv i U.S.A. Hans baggrund og inspiration er både den klassiske og den rytmiske musik.

 

Af Karsten Blond

 

Sct. Peders Koncertkor, Randers blev etableret i 1980 af korets nuværende dirigent, organist Karsten Blond.

Koret har gennem årene givet talrige koncerter i ind- og udland, optrådt i radio og tv - senest "Før søndagen" sendt på DR1 i sommeren 2010 - og sammen med orkestre opført en række større værker.

Med forkærlighed har koret dyrket vor tids a cappella kormusik fra de nordiske lande med komponister som Vagn Holmboe, Niels la Cour, John Høybye, Knut Nystedt, Svend-David Sandstrøm, Sulo Salonen m.fl. Siden 1988 har Sct. Peders Koncertkor årligt med stor succes deltaget i internationale korkonkurrencer og -festivaller. Fremhæves kan 1. pris i både 1992 og 1996 i kategorien blandet kor ved den kendte og krævende internationale Béla Bartók kor-konkurrence i Debrecen, Ungarn, samt en 1. pris og Grand Prix i Ventspils, Letland, i 1994. I 1999 opnåede koret titlen 'Kategorivinder' og et gulddiplom ved den første internationale korkonkurrence i Wernigerode, Tyskland. Ved Bohuslav Martinu festivallen i Pardubice, Tjekkiet i 2003, vandt koret to gulddiplomer, en katagori-førsteplads, samt en specialpris for opførelsen Goeffrey Pooles "Wymondham Choruses". Vi deltog i korkonkurrencen Tonen 2000 i Poeldijk, Nederland i 2008. I 2010 deltog koret i d. 13. Concorso Corale i Riva Del Garda, Italien, og vandt et gulddiplom.

I 1998 udgav koret i samarbejde med Danmarks Radio en CD med a cappella kormusik af Vagn Holmboe og i samme samarbejde i 2000 en CD med musik af den norske komponist, Knut Nystedt. I 2003 udgav koret jule-cd'en "the Sound of Christmas"