Organistens musiksider
Tor d. 26. mar 2020 kl. 19:30

Klaver og violin
Duo Essenza, der består af Birgitte Bærentzen Pihl, violin og Lene Buch Rasmussen, klaver spiller musik af Beethoven i anledning af 250 årets for hans fødsel.
Søn d. 29. mar 2020 kl. 19:00

Musikgudstjeneste
Maria bebudelsesdag byder på en musikgudstjeneste, hvor klosterkoret medvirker. Der fremføres musik bl.a. af Svend Ove Møller, kirkens organist og Lange-Mûller.
Fre d. 29. maj 2020 kl. 13:00

Åbent orgel III
Åbent orgel
2. sommerkoncert tirsdag d. 25. juni 2019 kl. 19:30 "The Nordic Organduo" - (50 kr. mulighed for partoutkort)
"The Nordic Organduo", består sjovt nok af sydkoreaneren JeeYoung Park & hollænderen Abram Bezuijen. Begge er bosiddende i Norge, hvor de også arbejder.
Altid fabelagtige Wolfgang Amadeus Mozart er også på programmet, selvom han ikke ved, at han har skrevet musik for firhændigt orgel.

Det er ikke so ofte man hører orgelmusik for fire hænder (og fire fødder), men ved sommerens anden koncert i Mariager Kirke, bliver der mulighed for at stifte bekendtskab med Den nordiske orgelduo, der består af sydkoreaneren JeeYoung Park & hollænderen Abram Bezuijen, der dog begge er bosiddende i Norge, hvor de også arbejder.

De disker op med ny og gammel musik for denne specielle besætning. Først Mozarts sore fantasi i f-mol. Oprindeligt skrevet til et mekanisk orgel-ur, men er fremragende musik i Mozarts specielle stil.

Der  bliver heldigvis og plads til norsk musik. Først npgle transskriptioner fra Griegs kendte og elskede Peer Gynt, hvorefter duoen spiller et nykomponeret værk, specielt skrevet til duoen af den norske komponist Gisle Kverndokk.

Af indlysende årsager, har der ikke været komponeret brugskirkemusik, hvortil der krævedes to organister. Dertil har kirken været alt for sparsommelig. En koncert som denne kan frit boltre sig i genrer, der normalt ikke høres i kirken. Således spiller duoen Libertango af Astor Piazolla i et arrangement for orgel med mange hænder.

Sidste værk på programmet er til gengæld original musik for orgel: Gustav Merkels store sonate i 3 satser.

 Koncertprogram . . . . .
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791) 
Fantasi i f-mol  (KV 608)09:00
Edvard Grieg
(1843-1907) 
Fra Peer Gynt Suite No.1  (Opus 46)
  1. Morgenstimmung
  3. Anita’s Tanz
  4. In der Halle des Bergkoenigs
10:00
Gisle Kverndokk
(1967-) 
Laterna Magica12:00
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791) 
Variationer i C-dur  (K.V. Anh. 171)
  Oprindeligt fløyte kvartet
  Transkription: Jacques van Oortmerssen
06:00
Astor Piazzolla
(1921-1992) 
Libertango06:00
Gustav Merkel
(1827-1885) 
Sonate i d moll (opus 30)
  Allegro Moderato
  Adagio
  Allegro con fuoco
15:00
58:00


Hør duoen spille 3. sats af Merkels store sonate i d-mol.
Programnoter . . . . .
Hvis du nu ikke lige havde et symfoniorkester til rådighed og skulle ud og finde et “erstatningsinstrument”, der kunne give indtrykket af at spille en symfoni, så ville du næppe vælge en violin eller en blokfløjte. Gjorde du, ville du på ingen måde kunne illudere et helt klangfuldt symfoniorkester. Der er sådan set kun to muligheder for at erstatte et symfoniorkester. Klaveret eller orglet.
Begge er tangentinstrumenter, men hvor klaveret grundlæggende kun har én klang, så har orglet utrolige mange klangmuligheder.
Faktisk har det lille beskedne instrument i Mariager kirkes vestende hele 140.737.488.355.328 (det er sådan ca. 140 tusinde milliarder forskellige klangmuligheder (og skulle der være smuttet en enkelt så hav mig undskyldt).
En anden forskel er, at hvor klaveret kun har én række tangenter, har orglet normalt flere. Mariager kirkes orgel har tre rækker tangenter (kaldet manualer) og pedal, der ligesom i bilen sidder i betænkelig nærhed af fødderne. Orgler fås med op til hele 8 manualer (men så er det også svært at nå de inderste).
Hvad skal man så med tre rækker tangenter, når man kun har to hænder og svaret er altid: klang.
Nu har jeg ikke nogen idé om, hvilke af de mange milliarder klangmuligheder “The nordic organduo” vælger at præsentere os for ved denne koncert, men jeg er overbevist om, at det ekstra sæt hænder i forhold til en “normal” orgelkoncert bl.a. skal bruges til at spille på tre manualer på en gang.
Der er ikke skrevet megen orgelmusik for firhændigt orgel (i modsætning til klaveret, hvor der er skrevet rigtig meget), men så har man begrebet transskription. At tage noget musik, som er for f.eks. symfomniorkester og spille det på et andet instrument.

Mozarts fantasi i f-mol KV 608 er oprindeligt skrevet for “et mekanisk ur med indbygget orgel”, og senere transkriberet til både orgel for en enkelt udøver eller to udøvere. Det er også transkriberet til firhændigt klaver.
Når man ser sådan et mekanisk orgel, som på billedet, så er det utroligt svært at forestille sig, at den musik I får lov til at høre på det store orgel, har kunnet realiseres på et sådant mekanisk orgel - også selvom orglet skulle have været lidt større end det på billedet. Mozart skrev tre værker for mekanisk orgel; alle bestilt af det bedre borgerskab. Originalmanuskriptet eksisterer ikke længere, kun de transkriberede udgaver, hvoraf vi i aften hører udgaven for fire hænder og fire fødder.

The Nordic Organduo", består sjovt nok af sydkoreaneren JeeYoung Park & hollænderen Abraham Bezuijen. Begge er bosiddende i Norge, hvor de også arbejder, og de er så flinke at spille norsk musik for os af den norske nationalkomponist Edward Grieg. Transskriptioner over hans kendte og elskede Peer Gynt suite.
 
Laterna Magica lyder som en gammel europæisk film, men betyder egentlig bare “magisk lanterne” - det vi i dag ville kalde en lysbilledfremviser. Laterna Magica er dog også et musikstykke skrevet af den norske komponist Gisle Kverndokk specielt til aftenens duo.

Astor Piazolla var en argentinsk komponist og orkesterleder, der skrev den mest vidunderlige tango-musik. Noderne er bestemt ikke for begyndere, men højt avanceret partiturmusik, som kan spilles for alverdens forskellige instrumentbesætninger og altså også franske orgler i Skandinavien. Jeg tør vanen tro godt vædde et glas vin på, at man bliver i dansende godt humør af denne musik - også selvom den skulle være iblandet lidt melankoli.

Aftenens koncert afsluttes med et af hovedværkerne for firhændigt orgel. Den tyske komponist Gustav Merkels store tre-satsede sonate. Her er ikke tale om en transskription, men et værk der fra begyndelsen har været tænkt for fire hænder og fødder. I tredje sats kommer - efter en kraftfuld indledning - en fuga, hvis tematik og mange bevægelser simpelthen ikke ville være muligt for en enkelt udøver. Nyd det. Det er ikke hver dag denne musik kan høres.


Pressemeddelelse . . . . .
Orgelmusik for fire hænder og fire fødder.
Når Mariager kirke tirsdag d. 25. juni slår dørene op for årets anden sommerkoncert, er det et ganske usædvanligt syn, der vil møde publikum. På orgelbænken sidder ikke som normalt en organist, men to stykker, der til sammen udgør "The Nordic Organduo". De to organister er koreaneren JeeYoung Park & hollænderen Abram Bezuijen. De er begge bosiddende i Norge, hvor de også arbejder som organister.
Der er unægtelig skrevet mere orgelmusik for en person end for to, men det giver til gengæld mulighed for, at præsentere nogle transskriptioner af musik, der ikke oprindeligt var tænkt for orgel.
Duoen lægger ud af altid fremragende Mozart. Han skrev et orgelværk, der var beregnet til at blive spillet af et mekanisk ur. Senere er værket så omarbejdet for både en enkelt organist, og sem ved denne koncert for to organister. Der er også norsk musik på programmet. Fra Griegs elskede Peer tyndt suite spilles en række satser omarbejdet for orgel.
Koncert slutter dog med et værk originalt skrevet for firhændigt orgel. Tyskeren Gustav Merkel skrev en stor sonate i tre satser, som på fortrinlig vis gør brug af mulighederne som et par ekstra hænder åbner for på orglet.
Efter koncerten inviteres der, som de foregående 9 sæsoner med sommerkoncerter, på et glas vin/vand udenfor kirken. Se mere på musik.mariagerkirke.dk

CV . . . . .
"The Nordic Organduo", består af koreaneren JeeYoung Park & hollænderen Abram Bezuijen. De bor og arbejder begge i Norge.
Abram Bezuijen er uddannet i Holland men har siden 1997 været organist i Haug kirke i Norge, hvor han bl.a. er leder af "Eiker Musikkfestival".
JeeYoung Park er oprindeligt uddannet pianist i Sydkorea, men studerede herefter orgel i Tyskland. Fra 2012 har hun arbejdet som kantor i Øvre Eiker.
De to organister har hver for sig en stor udstrakt koncertvirksomhed.
  

KoncerterHøjmesser/salmerAubertin-orgletOrganist & KorKontakt

Næste koncert

Alle koncerter i 2020
Alle koncerter i 2021
Alle koncerter i 2022

Alle koncerter

Koncertnyhedsbrev
Næste højmesse
Kommende højmesser

Den Danske Salmebog
Salmevalg til kirkeåret
Julesalmemaraton
Billeder af orglet
Disposition
Bernard Aubertin
Sound bits
Media
Discografi
Download
Kirkens organist

Klosterkoret
Klosterkorets øveside

Kirkekoret
Kirkens organist
Mikael Ustrup
Klosterstien 12
DK-9550 Mariager
Mobil: 61 35 54 47

Mail: mikael(ad)
mariagerkirke.dk

Mandag er fridag

Denne side er lavet af Mikael Ustrup 1997-2020