Mariager kirkes musiksider

  OBS

Händels MESSIAS opføres i Mariager kirke søndag d. 15. dec. kl. 15:00 - læs mere her // køb din billet her

Lør d. 30. nov 2024 kl. 16:00
"Julen har englelyd"
Randers Kammerorkester og Andrea Pellegrini fremfører 300 års julemusik fra arier fra Bachs Juleoratorium over de smukke sange fra romantikken til musik af i dag.
Lør d. 7. dec 2024 kl. 15:00
Korjulekoncert
Klosterkoret med orkester fremfører julekantater af Buxtehude foruden traditionel julemusik
Efter koncerten er der traditionen tro jule-nachspiel i klostret.
Søn d. 15. dec 2024 kl. 15:00
MESSIAS
George Friederich Handels berømte oratorium fremføres af Coro Misto, musikere fra Odense Symfoniorkester og 4 unge internationale solister. Dirigent Søren Birch.
Ons d. 18. dec 2024 kl. 19:30
JuleSalmeMaraton
Sædvanen tro afholdes der i december julesalmemaraton i Mariager Kirke. Der synges i år uddrag af i alt 24 julesalmer i stearinlysets skær.
3. sommerkoncert med Jan Vermeire, Belgien - tirsdag d. 23. juli 2024 kl. 19:30 (Entré 50 kr.)

Jan Vermeire er uddannet ved Royal Conservatoire in Brussels og er til daglig organist ved Church of Our Lady of the Dunes.
Selvfølgelig vil der være belgiske musik på programmet, når en belgisk organist spiller i Danmark.

Den belgiske organist Jan Vermeire er uddannet ved Royal Conservatoire in Brussels og er til daglig organist ved Church of Our Lady of the Dunes, spiller bl.a. Abraham van den Kerckhoven og Jacques Nicolas Lemmens, der ikke er kendte i Danmark.

Belgien har jo grænser til både Frankrig, Tyskland og Holland og disse lande er repræsenteret med musik af bl.a. Sweelinck, Scheidemann, Bach og til sidst i programmet et festfyrværkeri af André Raison.

Koncertprogram . . . . .
Jan Pieterszoon Sweelinck
(1562–1621) 
Mein junges Leben hat ein End
Peeter Cornet
(ca. 1575-1633) 
Fantasia Ottavi Toni
Heinrich Scheidemann
((ca. 1595-1663) 
Dic nobis Maria
Kolorierung einer sechsstimmigen Motette von Giovanni Bassano
Abraham van den Kerckhoven
(1618-1702) 
Fantasia in d
Johann Sebastian Bach
(1685-1750) 
Concerto i G-dur (efter Johann Ernst Prinz von Sachsen-Weimar)  (BWV 592)
  1) Allegro
  2) Grave
  3) Presto
Jacques Nicolas Lemmens
((1823-1881) 
Prélude pour orgue
George Friederick Händel
(1685-1759) 
Organ Concerto HWV 295 in F-dur „The Cuckoo and the Nightingale“ Transcription for keyboard by John Walsh (1740)
  1) Largo
  2) Allegro
  3) Larghetto
  4) Allegro
André Raison
(ca. 1640-1719) 
Offerte du 5me Ton „Le Vive le Roy des Parisiens à son entrée à l’Hostel de Ville le Trentième de Janvier 1687“


Programnoter . . . . .
Når jeg viser orglet frem for turister og andet interesseret godtfolk i Mariager, er det afsluttende standardspørgsmål, når først folk er blevet tilstrækkeligt imponerede af alt det øvrige: 
“Hvor mange forskellige lyde kan orglet frembringe, hvis man bare trykker på en enkelt tangent”?
 Simpelt spørgsmål: gæt selv (svaret står på hovedet nederst på dette stykke papir).
Hvis du gættede 100% rigtigt, har du vundet et eller andet!

Da jeg så Jan Vermeieres koncertprogram, var min første tanke, at her var ikke store kraftige værker på programmet, men at han gerne ville runde en række klange i løbet af sit program, og mon ikke også han gør det.

Jan Pieterszoon Sweelincks Mein junges Leben hat ein End er seks variationer over en smuk letgenkendelig melodi, og måske den unge mand ikke læner sig op af døden, men måske bare er ulykkeligt forelsket og har brug for lidt smuk musik til at dulme nerverne. Man har lov at gætte.

Peeter Cornet var en flamsk komponist og organist. Selvom få af hans værker har overlevet, betragtes han som en af de bedste komponister fra den tidlige barokperiode - og så er han flamsk lige som aftenens solist.

Heinrich Scheidemanns Dic nobis Maria har undertitlen Kolorierung einer sechsstimmigen Motette von Giovanni Bassano, og det betyder, at Scheidemann har bearbejdet en italiensk motet for seks stemmer og koloreret den til tysk ukendelighed, men da ingen af os kender originalen, bliver det bare til et stykke musik, og kun de mest musikkyndige og Vorherre kan høre den oprindelige melodi.

“Dic nobis Maria, quid vidisti in via” som er hele teksten, betyder “Fortæl os Maria, hvad du så på vejen” (sikkert underforstået til Himmerige) og har ganske givet været anvendt i en ganske speciel gudstjeneste i kirkeåret, dér hvor Scheidemann var søndagsorganist.

Abraham van den Kerckhoven var en flamsk organist og komponist. Han arbejdede som organist ved Saint Catherine's kirken og Bruxelles og var tillige hoforganist. 
Fantasi i d-mol er i stil med Scheidemanns stykke. Noget akkompagnement og en solostemme med ubegribeligt mange noder. Her er der bare ingen bagvedliggende tekst - ren musik.

Johann Sebastian Bachs Concerto i G-dur er ikke komponeret af Bach, men Bach har - før copyrighten blev opfundet - tyvstjålet en koncert for strygere af Johann Ernst Prinz von Sachsen-Weimar og omarbjedet den for orgel. Dette musik-ombearbejdnings-tyveri-væsen har resulteret i fem koncerter fra Bachs hånd. Han har bl.a. også tyvstjålet fra Vivaldi.

Jacques Nicolas Lemmens Prélude pour orgue er koncertens eneste romantiske værk. 
Lemmens er uddannet fra det samme konservatorium som Jan Vermeieres (bare lidt tidligere forståes), og han er således en belgisk organist, komponist og pædagog.

Hvor Bach huggede andres koncerter og gjorde dem til sine egne, har Händel skrevet i alt 12 orgelkoncerter. Når man siger orgelkoncerter, forestiller man sig et orgel. Det er en stor maskine, men Händels orgelkoncerter er komponeret for et lille orkester og et lille orgel, og de blev brugt som pausemusik ved hans operaforestillinger i London. Musikken er dog så god, at utallige komponister har transformeret orkester og orgelstemme tilbage kun til et enkelt stort orgel. Ligesom Bach gjorde.

Organ Concerto HWV 295 i F-dur er tillige blevet transformeret til obo-koncerter, fløjtekoncerter og sikkert også meget mere. God musik er god musik.

Med André Raison Offerte du 5me Ton luftes til sidst i koncerten den store fransk klang, der kaldes “Grand Jeu” - det betyder “store stemmer”, og er underforstået hele arsenalet af orglets kraftige trompetstemmer.

Værket har undertitlen:
“Le Vive le Roy des Parisiens à son entrée à l’Hostel de Ville le Trentième de Janvier 1687“
Og musikken er således kongelig hyldestmusik - 100 år senere var det kongelige jo fortid.


Der er 140.737.488.355.327 forskellige klangmuligheder i orglet - svarende til 46 stemmer opløftet i anden potens. Simpel matematik og alligevel lidt overvældende.

Pressemeddelelse . . . . .
Belgisk organist spiller i Mariager kirke.

Ved sommerens tredje af i alt fem sommerkoncerter, får Mariager kirke besøg af den belgiske organist Jan Vermeire.
Han er uddannet ved Royal Conservatoire in Brussels og er til daglig organist ved Church of Our Lady of the Dunes

Vi kender ikke meget til belgisk orgelmusik i Danmark, men selvfølgelig vil der være belgisk musik på programmet, når solisten er fra Belgien.


Jan Vermeire spiller bl.a. musik af de to belgiske komponister Abraham van den Kerckhoven og Jacques Nicolas Lemmens, der ikke er kendte i Danmark.

Belgien har jo grænser til både Frankrig, Tyskland og Holland og disse lande er repræsenteret med musik af bl.a. Sweelinck, Scheidemann, Bach og til sidst i programmet et festfyrværkeri af André Raison.

Der tages en beskeden entré til denne koncert - men har du betalt for to koncerter, er de øvrige af sommerens koncerter gratis, ligesom der er en meget stor grupperabat. Børn/unge og studerende har gratis adgang.
efter koncerten serveres et glas vin/vand for dem, der har lyst til det.


KoncerterHøjmesser/salmerAubertin-orgletOrganist & KorKontakt

Næste koncert

Koncerter i 2024
Koncerter i 2025
Koncerter i 2026

Alle koncerter

Koncertnyhedsbrev
Næste højmesse
Kommende højmesser

Den Danske Salmebog
Salmevalg til kirkeåret
Julesalmemaraton
Billeder af orglet
Disposition
Bernard Aubertin
Sound bits
Media
Discografi
Download
Kirkens organist

Klosterkoret
Klosterkorets øveside

Kirkekoret
Kirkens organist
Mikael Ustrup
Klosterstien 12
DK-9550 Mariager
Mobil: 61 35 54 47

Mail: organist(ad)
mariagerkirke.dk

Mandag er fridag

Denne side er lavet af Mikael Ustrup 1997-2024