Mariager kirkes musiksider

  OBS

Händels MESSIAS opføres i Mariager kirke søndag d. 15. dec. kl. 15:00 - læs mere her // køb din billet her

Lør d. 30. nov 2024 kl. 16:00
"Julen har englelyd"
Randers Kammerorkester og Andrea Pellegrini fremfører 300 års julemusik fra arier fra Bachs Juleoratorium over de smukke sange fra romantikken til musik af i dag.
Lør d. 7. dec 2024 kl. 15:00
Korjulekoncert
Klosterkoret med orkester fremfører julekantater af Buxtehude foruden traditionel julemusik
Efter koncerten er der traditionen tro jule-nachspiel i klostret.
Søn d. 15. dec 2024 kl. 15:00
MESSIAS
George Friederich Handels berømte oratorium fremføres af Coro Misto, musikere fra Odense Symfoniorkester og 4 unge internationale solister. Dirigent Søren Birch.
Ons d. 18. dec 2024 kl. 19:30
JuleSalmeMaraton
Sædvanen tro afholdes der i december julesalmemaraton i Mariager Kirke. Der synges i år uddrag af i alt 24 julesalmer i stearinlysets skær.
2. sommerkoncert med JeeYoung Park, Norge - tirsdag d. 9. juli 2024 kl. 19:30 (Entré 50 kr.)

JeeYoung Park er født i Sydkorea og har studeret orgel og cembalo i Europa og er nu organist og kantor i Norge.
Der er syv forskellige komponister på programmet ved sommerens anden sommerkoncert, hvor JeeYoung Park fra Norge sidder ved orglet.

Der lægges ud med sydtysk musik af George Muffat, og derefter en lille afdeling bygget op omkring salmen "Nu hviler mark og enge":
først en orgelkoral af Bach og derefter endnu en orgelkoral af den hollandske organist og komponist Jacques van Oortmerssen, der har givet sit stykke undertitlen: In Memoriam Marie-Claire Alain (meget berømt og betydningsfuld fransk organist).

Der fortsættes i det franske med to satser af den kvindelige komponist Marie-Bernadette Dufourcet-Hakim inden verdens måske mest produktive komponist: Anonymus er repræsenteret med et stykke musik fra 1360.

Selvfølgelig skal der også være norsk musik på programmet og det bliver Pieta af den meget produktive norske organist og komponist Knut Nystedt, der døde 99 år gammel i 2014.

Koncerten slutter med en transskription af et stykke for violin omsat til orgel.
Bachs største værk for violin er den 13 minutter lange chaconne fra partita nr. 2, som her kan høres i en bearbejdelse for orgel af Henri Messerer.

Koncertprogram . . . . .
Georg Muffat
(1653-1704) 
Toccata Septima10:00
Johann Sebastian Bach
(1685-1750) 
Nun ruhen alle Wälder
02:00
Jacques van Oortmerssen
(1950-2015) 
Nun ruhen alle Wälder
(In Memoriam Marie-Claire Alain)
03:00
Marie-Bernadette Dufourcet-Hakim
(1956-) 
Petite Suite pour Orgue
  I. Joyeux
  III. Calme
05:00
AnonymusEstampie from the Robertsbridge codex (1360)03:00
K. Nystedt
(1915-2014) 
Pietà op.5005:00
Jean-Adam Guillain
(ca. 1680 – ca. 1739 ) 
Suite du second ton
  Prélude
  Tierce en Taille
  Duo
  Basse de Trompette
  Dialogue
12:00
Johann Sebastian Bach
(1685-1750) 
Chaconne pour violon BWV 1004
Adaptée au Grand-Orgue par H.Messerer (1838-1923)
13:00
53:00


Programnoter . . . . .
Prima - suconda - tertia - quarta - quinta - sexta - septima - octave - nona - decima - undecima - duodecima.

Så meget for dagens latin/italiensk-undervisning, men de fleste europæiske sprog har deres udspring i latin, og tallene herover fra et til tolv, skulle være til at genkende på forskellige europæiske sprog.


Toccata septima er i al sin enkelhed toccata nr. 7 ud af 12. Hvorfor gøre det sværere end det er?

Muffat kom vidt omkring i datidens Europa. Født i Frankrig med skotske rødder; studerede i Frankrig og Italien, hvorefter han arbejdede i Frankrig, Tyskland, Østrig og Tjekkiet. Han tager elementer fra alle disse lande med i sin musik og skriver i 1695:
“Når jeg blander det franske med det tyske og italienske, er det ikke for at påbegynde en krig, men måske for at preludere for freden, som ønskes af alle nationer”.

Toccataen består af forbløffende mange forskellige stilarter og afsnit. jvf. ovenstående.



“Nu lukker sig mit øje” eller “Nu hviler mark og enge” eller “Gud efter dig jeg længes”.
Der er flere tekster på dansk, men den hedder oprindeligt på tysk “Nun ruhen alle Wälder”, og er en aftensalme. JeeYoung Paerk spiller først melodien i en ganske enkel udsættelse af Bach og derefter den hollandske komponist Jacques van Oortmerssens udgave, som er et regndryppe-præludium-agtigt stykke med melodien i pedalet.
Komponisten har givet stykket undertitlen “Til minde om Marie-Claie Alain”, som var en meget berømt fransk organist. Jacques van Oortmerssen var selv en kendt hollandsk organist/komponist, og jeg havde planlagt at invitere ham her til Mariager for at spille ca. samtidig med at jeg hørte, at han var død ikke specielt gammel, men hans musik træder så i stedet.



Hvad jeg ikke vidste var, at den berømte fransk/libanesiske organist Naji Hakim var gift. Det er der sådan set ikke noget mærkeligt i, måske heller ikke at hans kone Marie-Bernadette Durfourcet-Hakim også er organist og tillige en fremragende komponist. Hun har skrevet en suite i fire satser: Petite Suite pour Orgue - som ikke overraskende betyder “en lille suite for orgel”, hvorfra JeeYoung Park spiller den dansette 1. sats:  “Joyeux”, som betyder lykkelig og 3. sats “Calme”, som er en rolig meditativ sats.

Den meget produktive komponist anonymus, om hvem ingen rigtig ved noget konkret, skrev for 664 år siden - blandt meget andet - et stykke der har titlen: Estampie. Det findes i et musikmanuskript fra det 14. århundrede der har fået navnet Robertsbridge Codex. Manuskriptet indeholder den tidligste overlevende musik skrevet specielt til keyboard. Det lugter af gamle dage - stolte britiske riddere, rustninger og middelalder.

Knut Nystedt er Norges Grand old Man, når det kommer til kirkemusik. Han døde i 2014 lige knapt 100 år gammel, og han har komponeret ubegribeligt megen kirkemusik, og især hans kormusik er kendt over hele verden. Pietà er et lidt atypisk stykke komponeret i 1961; meditativt, kosmisk og mystisk. Pietà er italiensk for barmhjertighed eller fromhed, og der skal ikke nødvendigvis ledes efter en større sammenhæng mellem musikken og fromheden bare vær forvisset om, at komponisten har haft en mening med at kalde sit stykke Pietà.

Jean-Adam Guillain var født tysk, men han virkede hele sit liv i Paris, og i modsætning til Muffat skrev han udelukkende i fransk stil. Suite du second ton består egentlig af 7 satser (hvoraf JeeYoung Park spiller fem), og som al anden fransk barokmusik, var suiter beregnet til brug i messen. Som altid i franske suiter er et delmål, at komme igennem de klassiske franske klange og gerne lufte trompeterne til sidst.



God musik er god musik, og jo flere gange jeg hører Bachs chaconne - jo mere slår det mig, hvor universel fantastisk Bachs musik er. Chaconnen er oprindeligt komponeret for violin solo, og jeg vidste ikke at dette stykke var blevet transkriberet for orgel, men da god musik er god musik, er det lige så godt, som hvis det var en enkel violin til at spille det.
For violin solo er der ikke bare en enkelt stemme, men mange forskellige lag, og disse lag har den franske komponist Henri Messerer oversat til orgelsprog, som i den grad kan håndtere flere forskellige lag i ét.


Pressemeddelelse . . . . .
Norske-koreansk organist spiller i Mariager kirke.

Ved denne sommers anden af i alt fem sommerkoncerter, får Mariager kirke besøg af den norske organist JeeYoung Park.

Hun åbner koncerten med sydtysk musik af George Muffat, og derefter en lille afdeling bygget op omkring salmen "Nu hviler mark og enge": først en orgelkoral af Bach og derefter endnu en orgelkoral af den hollandske organist og komponist Jacques van Oortmerssen, der har givet sit stykke undertitlen: In Memoriam Marie-Claire Alain (en meget berømt og betydningsfuld fransk organist).

Der fines ikke voldsomt mange kvindelige orgelkomponister, men JeeYoung Park spiller to satser af den kvindelige komponist Marie-Bernadette Dufourcet-Hakim efterfulgt af et stykke musik fra 1360 af verdens måske mest produktive komponist: Anonymus, der jo i sagens natur kunne være en kvinde men grundet årstallet næppe er det.

Selvfølgelig skal der også være norsk musik på programmet og det bliver Pieta af den meget produktive norske organist og komponist Knut Nystedt, der døde 99 år gammel i 2014.

Koncerten, der finder sted tirsdag d. 9. juli kl. 19:30, slutter med en transskription af Bachs meget store chaconne for violin - på forunderlig vis omsat til orgel af for violin omsat til orgel.

Der tages en beskeden entré til denne koncert - men har du betalt for to koncerter, er de øvrige af sommerens koncerter gratis, ligesom der er en meget stor grupperabat. Børn/unge og studerende har gratis adgang.





KoncerterHøjmesser/salmerAubertin-orgletOrganist & KorKontakt

Næste koncert

Koncerter i 2024
Koncerter i 2025
Koncerter i 2026

Alle koncerter

Koncertnyhedsbrev
Næste højmesse
Kommende højmesser

Den Danske Salmebog
Salmevalg til kirkeåret
Julesalmemaraton
Billeder af orglet
Disposition
Bernard Aubertin
Sound bits
Media
Discografi
Download
Kirkens organist

Klosterkoret
Klosterkorets øveside

Kirkekoret
Kirkens organist
Mikael Ustrup
Klosterstien 12
DK-9550 Mariager
Mobil: 61 35 54 47

Mail: organist(ad)
mariagerkirke.dk

Mandag er fridag

Denne side er lavet af Mikael Ustrup 1997-2024